Vällingby galleria

Redan i början av 1950 då Vällingby centrum byggdes fick det stor uppmärksamhet. Framför allt var det inspirationen från England med en planlösning byggd på ABC-principen som var annorlunda. En princip som bygger på Arbete, Bostad och Centrum.

Långväga besökare kom för att studera det nya konceptet och sedan 1987 är Vällingby centrum klassat som en kulturellt intressant miljö vilket innebär att helhetsintrycket måste bevaras. Något man tog hänsyn till då det blev dags för en renovering och uppfräschning av centrumhandeln.

Det tog fem år att rusta upp centrum och sedan år 2008, då det återinvigdes, blandas nu gammalt med nytt på ett unikt och fint sätt. Bland annat utsågs en av de nya byggnaderna till Väldens bästa byggnad för shopping och man har lyckats utöka butiksytan med 70 procent. Med sina 125 butiker har centrum västerorts största utbud av restauranger och butiker och har idag haft upp emot 10 miljoner besökare.

Den som vill kan lätt tillbringa en heldag här. I Vällingby köpcentrum finns ett utbud av allt från kultur, heminredning och sport till ett flertal restauranger. Här finns i princip mat från hela världen. Restaurang Umai & Chao har till exempel en fastfood del med enklare sushimåltider eller för den som hellre vill sitta ner finns traditionella varma rätter att prova på. Pallas Konditori, ett av många kaféer, har funnits på samma plats sedan centrum byggdes på 50-talet och serverar både lättare luncher, gott fika eller bakverk för avhämtning.

I närheten av centrum finns en hel del annat också så som sim- och idrottshall. Eller till exempel andra servicebutiker så som Gummicentralen där man byta till sommar/vinterdäck oavsett om man köpt däcken hos dem eller online, ex via giga-dack.se

Centrums butiker har öppet varje vardag mellan 10:00 – 20:00. Lördagar stänger man klockan 18:00 och söndagar öppnar man 11.00 och håller öppet till 18:00. Serviceställen så som apotek, bibliotek och matvarubutiker skiljer sig åt från dessa tider.