Farsta Centrum

Farsta Centrum är ett köpcentrum som är beläget i stadsdelen med samma namn, Farsta, som i sin tur ligger i södra delarna av Stockholms kommun.köpcentrum i Stockholm Farsta Centrum har genom åren blivit belönat med flertalet olika priser, bland annat Årets köpcentrum (1999 och 2000), European Shopping Centre Award (1999) och Stockholms bästa köpcentrum (2002). När Farsta Centrum byggdes var det Sveriges största köpcentrum.

Köpcentrats historia

Farsta Centrum öppnades den 23 oktober 1960. Köpcentrat byggdes om under åren 1997 till 1999 och återinvigdes 1999. När köpcentrat byggdes i slutet av 1950-talet så var tanken att Farsta Centrum skulle vara en sydlig motsvarighet till Vällingby Centrum. Redan 1953 hade byggplanerna formulerats av dåvarande stadsplanedirektören i Stockholms Stad, Sven Markelius. Men det dröjde några år innan byggstarten drog ut på tiden, främst på grund av att det fanns begränsningar i tunnelbanans kapacitet. Det kostade totalt 60 miljoner kronor att bygga Farsta Centrum. Uppdragsgivaren var Svenska bostäder, precis som i Vällingby Centrum, och precis som i Vällingby så var arkitekten Backström & Reinius. Precis som Vällingby Centrum var Farsta Centrum ett av de första så kallade ABC-samhällena, vilket var platser där Arbete, Bostäder och Centrum samlat på ett och samma ställe. Detta medförde att centrumet blev en viktig knutpunkt och en naturlig mötesplats. Därav blev det också starkt uppbyggda infrastrukturer till centrumen. När invigningen skedde i augusti 1960 så var det fler än 100 000 människor som dök upp, och det var totalt 1 200 personer som var särskilt inbjudna, med prinsessorna Sibylla och Margaretha i spetsen. Vid invigningen av Farsta Centrum fanns bland annat varuhusen Nordiska Kompaniet, Tempo och Kvickly där. Det fanns också en biograf i Farsta Centrum som hette Fanfaren och som öppnades strax efter julen 1961. Biografen hade 535 platser och en Cinemascopedik, men tyvärr lades den ner i maj 1992. Även en filial till stadsbiblioteket fanns i Farsta Centrum tidigare. Strax norr om Farsta Centrum invigdes i september 1961 Centrumkyrkan med dess enkla vitputsade byggnadskropp med olika höjder och sin klockstapel av obehandlad betong. Vid tiden för invigningen av Farsta Centrum fanns en restaurang med namnet Postiljonen precis intill biografen Fanfaren. Restaurangen är numera nedlagd men på det numera övertäckta innetorget kan man än idag skåda den karaktäristiska statyn av en postiljon till häst. vill du testa ett annat köpcentrum kan vi rekommendera Globen Shopping.

Farsta Centrum idag

Mitt i Farsta Centrum ligger Farsta Torg som anlades som en italiensk piazza. Där hålls försäljning av blommor, frukt och grönsaker. Centrumanläggningen omges av två stora parkeringsplatser och tunnelbanan löper vid sidan om på en viadukt. Farsta Centrum var den första plats i Stockholm där man kunde använda p-skiva och det var redan 1 december 1993 som systemet med p-skiva infördes. Det ersattes dock med ett annat biljettsystem 2009. Mellan 1997 och 1999 genomgick Farsta Centrum en totalrenovering. Då tillkom bland annat flera förbindelsebyggnader så att man fick ett stort sammanhängande centrumkomplex. År 2008 skapades fler parkeringsplatser och idag finns det kring 1700 parkeringsplatser. I dagsläget har Farsta Centrum omkring 150 butiker. Det finns allt från små enskilda butiker till stora rikstäckande butikskedjor med ett brett utbud. Det går att komma till Farsta Centrum såväl med bil och buss som med tunnelbana. Man kan parkera gratis i centrumets parkeringsgarage under tre timmar. Årligen är det 14,5 miljoner människor som kommer till Farsta Centrum för att shoppa, äta och utföra sina vardagsbestyr.